2012. november 28., szerda

Almás-körtés crumble

     A legegyszerűbb létező süti! Könnyű és számtalan variációja létezik!
Nálam bónusz az illat, ami megtölti az egész lakást! Igazából, mint "sütésmániás" mindig tudok annak örülni, ha alakalom nyílik bármit sütni. Ha meg nem, akkor találok okot a sütésre!

Hozzávalók:
  • 5oo g alma és 5oog körte vegyesen (vagy bármilyen más szezonális gyümölcs, írtó finom a bogyós gyümölcsös variáns)
  • 4oo g liszt
  • 1 vaj (2oo g)
  • 2oo g cukor
  • fehérbor
  • fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, vanília
  • őrölt vagy durvára vágott mandula, dió
  • mandulaszirom
A gyümölcsöket meghámozom, eltávolítom a magházukat és kis kockákra vágom. Egy nagyobb tálban (lehet akár a tűzálló edény is, amiben sütni fogom majd) összekeverem a gyümölcsöket a fűszerekkel és 5o g cukorral. Annyi fehérborral öntöm fel, hogy ellepje a gyümölcsöket és lassú tűzön megpárolom, majd leszűröm.
A 15o g cukrot, a puha vajat, a lisztet, a diót és ízlés szerinti fűszereket összekeverem kézzel, míg morzsás állagú lesz.
Kivajazom a tűzálló edényt, beledobom a gyümölcsöket és rászórom a morzsa szerű tésztát. Meghintem madulaszirommal.
Előmelegített sütőbe teszem és kb. 4o percet sütöm, míg a morzsa szépen meg nem barnul.
A sütőböl kiveszem és fahéjjal összekevert porcukorral megszórom. Kanállal lehet majd kisebb halmokat kiemelni, tányérra tenni. Melegen jó fogyasztani, személy szerint mascarponeval, vagy tejföllel szeretem legjobban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése