2012. november 27., kedd

Vörösboros szilvakrémleves mandula grillázzsal

Ha már levesnél tartok, akkor itt egy őszi leves, tökéletes az ízharmóniája és érdekes...Nem szeretem a hagyományos gyümölcsleveseket, ezért természetesen a krémleves nyert ebben a kategóriában is! A mostani hidegben kicsit visszacsalja a nyárutót az ízével, de a házat majd télies illat lengi be, a fűszeres forralt boré. Nagyon finom selymes gyümölcsleves.

Hozzávalók:
  • szilva
  • vörösbor, amennyi levest szeretnék
  • fahéj, szerecsendió, kardamom, csillagánizs, vanília, szegfűszeg, citromhéj
  • vaj
  • méz
  • cukor
  • tejszín
Mandulagrillázshoz:
  • mandulaszirom
  • méz
  • vaj
Felteszem főni a vörösbort a fűszerekkel, amíg felforr, majd leszűröm.
Kevés vajon karamellizálok mézet és cukrot, beledobom a kimagozott szilvákat (kb fél kiló) és megpárolom  hozzáöntve egy kevés vörösbort. Felöntöm a megmaradt borral, hagyom főni, míg megpuhul a szilva, majdnem kompótszerű lesz. (ha sietek, egyszerre teszem fel a bort a szilvával főzni)
Leveszem a tűzről, botmixerrel simára töröm. Gyönyörű színe lesz és az íze isteni:)
Hozzákeverem a tejszínt, szemre, ha kell utána lehet ízesíteni. Jól lehűtöm (habár első alkalommal melegen fogyott el).
Teflonban karamellizálok mézet, hozzáteszek kis vajat és rádobom a mandulaszirmokat. Addig hagyom míg a mandula megpirul. Sütőpapírra terítem.Tetszés szerinti darabokra tördelem és a behűtött levesre szórom. Ettől lesz igazán izgalmas!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése